Festivals en evenementen zijn vaak tijdelijke projecten. Er moet in korte tijd een gigantische prestatie geleverd worden, om van het evenement of festival een succes te maken. Decors, podia en techniek moet allemaal perfect en op het juiste moment opgebouwd en afgebouwd zijn. Je kan je voorstellen dat dit een belangrijke en hands-on job is. Als stagehand maak je deel uit van de crew, die bijdraagt aan een geslaagd evenement.

Stagehand, wat houdt dat eigenlijk in?

Een stagehand neemt backstage ontzettend veel werk uit handen. Hij of zij assisteert bij het laden en lossen, en op- en afbouw van decor, podia en techniek. Als stagehand ben je dan ook een belangrijke schakel bij het realiseren van evenementen, theatervoorstellingen, filmproducties en festivals. Binnen de functie stagehand heb je ook specifiekere opdrachten. Dat vergt wel wat training en ervaring. Daar liggen je doorgroeimogelijkheden.

Opbouw en afbouw • Laden en lossen • Slepen en tillen • Opruimen

Schrijf je nu in als Stagehand!

Overal backstage aan het werk

In deze functie kom je op de mooiste en gekste plekken. Plekken waar niet zomaar iedereen kan komen of mag werken. Jij wel, want jij moet daar je handen uit de mouwen steken. Backstage bij een concert, theater, in de openlucht of in een bunker. Je kan het zo gek niet bedenken, dáárom is dit werk zo leuk om te doen.

Waar blinkt een stagehand in uit?

Een stagehand is fysiek fit, praktisch, pro-actief en kan goed samenwerken met leidinggevenden. Een assisterende rol naar de ploegleider, producer of decorbouwer moet je liggen. Je moet namelijk goed kunnen samenwerken. Een goede stagehand is iemand die altijd 100% geeft en er geen moeite mee heeft ergens z'n schouders onder te zetten.

"We gaan weer een paar dagen aan de slag voor Afas Live. Zin in! Bij grote producties zoals deze komen er zomaar 7 trailers rigging, licht en geluid binnenrijden. Voordat de trailers komen, hebben we een briefing met wie en met wat we gaan werken. Plus uitleg over de precieze bedoeling van de dag. En natuurlijk de veiligheidsbespreking over het gebruik van de PBM. Daarna kunnen we daadwerkelijk aan het werk: we lossen de trailers met een ramp en heftruck. Een paar man staan in de trailer, een deel vangt de cases op en andere zijn de flightcases aan het verdelen binnen de concertzaal. Dat verdelen doen we over verschillende eilanden. Voor direct gebruik van het geluid en licht. Taken die ik tijdens deze job doe:

" Uitlopen en in elkaar zetten trussen
" Kisten op het podium brengen
" Lampen inhangen en kabels vast tapen
" Opruimen en opleveren

Na zo'n dag ben je kapot. Maar ik heb lekker verdient en kan ik met een goed gevoel naar huis. Totdat ……… we alles na afloop van het concert weer mogen opdoeken :-)"

“Zwaar werk maar leuk om te doen”
- aldus Tijmen

Alvast wat stagehand vragen en antwoorden

Een startende stagehand kan altijd opklimmen tot voorman of lichttechnicus (AV technicus) door zich extra te verdiepen in de verschillende aspecten en taken.

Dat kan. Het ligt heel erg aan wanneer jij beschikbaar bent en welke evenementen er op dat moment zijn. We houden bij waar je hebt gewerkt en proberen jouw ervaringen van dat evenement opnieuw bij hen in te zetten.
Naast je PBM (Persoonlijke Bescherming Middelen) neem je je eigen materiaal mee. Bijvoorbeeld een scaff-ratel, boor/ schroeftol, hamer. Mocht je die nog niet hebben dan heeft Just Flex deze voor je beschikbaar. Afhankelijk van je certificaten en de opdracht, werk je op een manitou, verreiker of hoogwerker.
Deze baan wordt afgeraden bij blessures. Omdat het fysiek zwaar werk is.
Werktijden verschillen enorm in de festival- en evenementenbranche. Je maakt vaak lange dagen. Vaak overdag, maar ook ‘ s avonds of ‘ s nachts.
Verdiensten zijn conform de cao van de opdrachtgever. En worden o.a bepaald door leeftijd, ervaring, aantal gewerkte uren en afspraken met de opdrachtgevers. Uiteraard altijd alles in overleg met jou als sitecrewlid.
Dat kan. Als ook hij voldoet aan de skills die je nodig hebt. Wil je graag met een vriend samenwerken, dan kunnen we daarnaar kijken. Houd er wel rekening mee dat dit niet altijd lukt.