Tijdens concerten, theatervoorstellingen en evenementen worden zij vaak "de mannen van de techniek" genoemd. In vaktermen noemen we ze AV technicus; geluidstechnicus, lichttechnicus, videotechnicus en operators. Zij zijn met elkaar verantwoordelijk voor het co-creëren, reilen en zeilen van alles wat te maken heeft met licht, beeld en geluid.

Audio Visual technici: lichttechnicus, geluidstechnicus, videotechnicus en operators wat doen die eigenlijk?

De audiovisueel technici zijn betrokken in een breed scala aan producties. Zij zijn verantwoordelijk voor het leveren van de juiste audiovisuele kwaliteit. Met de juiste belichting, goede beelden en weergave van het geluid is de Audiovisueel technicus een belangrijke schakel in het voorbereiden, opbouwen en uitvoeren van producties. Audiovisueel techniek van evenementen doe je niet alleen. Er is ook specifieke audiovisuele expertise nodig.

Lichttechnicus
Zoals bijvoorbeeld de expertise van een lichttechnicus. Als lichttechnicus ben je verantwoordelijk voor het ophangen van de verlichting, het aansluiten van de verlichting en het richten / programmeren. De aansturing van de verlichting zal in veel gevallen uitgevoerd worden met speciale lichttafels, die in het midden van de zaal tussen het publiek voor het podium staan. Het zogenaamde Front of House (FOH). Het is de lichtoperator die op het juiste moment lichteffecten toepast om zo een mooi plaatje te maken.

Licht maakt artistiek gezien een belangrijk onderdeel uit van een productie, omdat licht bijdraagt aan de gewenste beleving en de juiste sfeer. Daarbij is het belichten van mensen of voorwerpen met de bedoeling ze zo goed mogelijk weer te geven van het grootste belang.

Geluidtechnicus
Een geluidstechnicus is diegene die verantwoordelijk is voor het geluidsysteem bij een concert. Hij of zij zorgt ervoor dat het geluid goed ingeregeld is. Bij grote shows zijn er in totaal 5 functies. Iedere technicus heeft zijn eigen verantwoordelijk. Eén ding staat vast: wanneer de geluidstechnicus een fout maakt, kan dat desastreus zijn voor een optreden of event.

Videotechnicus
De videotechnicus is verantwoordelijk voor het beeld aspect tijdens evenementen. Hij is bezig met het vertalen van de videowensen van de opdrachtgever. Zowel creatief als technisch gezien. Voor deze functie is het belangrijk dat je een technische opleiding hebt gevolgd. Bijvoorbeeld bij een Media College. Daar kan je een diploma audio en video halen.

Het creëren van de gewenste sfeer • Inhangen en aansluiten van de apparatuur • Audio, video, licht • Samenwerken met regie

Schrijf je nu in als AV-Technicus!

Creatief en in teamverband

Als licht- en geluidstechnicus ben je zelfstandig én in teamverband aan het werk. Je bent regelmatig aan het overleggen met andere vakmensen die betrokken zijn bij de voorstelling, de opname of het concert. Denk hierbij aan artiesten, regisseurs, decorbouwers, podiumbouwers, cameramannen, geluidsmannen en de productieleider. Dit overleg heeft meestal betrekking op de invulling, zodat de productie zo goed mogelijk weergegeven zal worden. Een zeer artistiek en praktisch vak waar je een gezonde dosis spanning en entertainment bij krijgt.

Waar blinken de AV technici in uit?

AV technici hebben verschillende rollen. Dat wil zeggen: er is specifieke kennis nodig. Opgedaan door ervaringen, trainingen en opleidingen. Naast de kennis en kunde van die specifieke expertise is creativiteit, inlevingsvermogen en teamwork vereist. Een goede AV technicus heeft grote en zichtbare toegevoegde waarde voor het eindproduct.

Daar gaan we. Een heerlijke opdracht! Voor een gala in Ahoy Rotterdam gaan we de opbouw doen. Samen met de stagehands lossen we de trailers om vervolgens met de ploegleider de planning door te nemen. De riggers zijn al begonnen met het uitzetten van de hangpunten en trekken de 1e kettingen al het dak in.

Na de briefing en de koffie gaan we starten. De stagehands tikken de trussen in elkaar, waarna de riggers deze aanpikken aan de motortakels. Wij beginnen de lichten volgens het lichtplan in te hangen. Na 2 dagen werken is alles klaar. Al het geluid, licht en video hangt boven het podium en zaal. Nu is de lichtoperator aan de beurt. Hij programmeert alle bewegende lichten vanuit de regie op zijn lichttafel. Het conventionele licht richten wij met behulp van een hoogwerker.

Nu kunnen de repetities beginnen en ben ik aanwezig om de punten op de i te zetten en eventuele storingen op te lossen. Na 1.5 dag repeteren gaat de show op vrijdagavond beginnen. Die eindigt om 23:30 uur. Gek is dat eigenlijk, want na het gala beginnen wij direct alweer met de afbouw. Omdat ik tijdens de showdagen aan het werk was, hoef ik de afbouw niet te doen. Dat is best fijn. Zaterdagmorgen om 06:00 uur zit alles weer in de trailers en is de totale productie afgelopen.

“Pas als de bezoeker een een waanzinnige avond heeft ben ik tevreden,”
- aldus Patrick

Alvast wat AV technicus vragen en antwoorden

Dat kan. Het ligt heel erg aan wanneer jij beschikbaar bent en welke evenementen er op dat moment zijn. We houden bij waar je hebt gewerkt en proberen jouw ervaringen van dat evenement opnieuw bij hen in te zetten.
Niet per se maar het helpt wel. Een technische basisopleiding is wel het beste. En dat uitgebreid op gebied van AV techniek of podiumtechniek