Je krijgt maar één kans om jezelf goed te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.
Met deze 5 tips kom je goed voor de dag.

En nu?
Je bent uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek, maar je bent vast niet de enige. Recruiters en werkgevers willen het allerbeste voor hun bedrijf en iets te kiezen hebben. Hoe laat je zien dat jij de beste keus bent? Neem onze 5 sollicitatietips ter harte!

1) Jij weet (bijna) alles over het bedrijf.

Je hebt op de website gekeken, je kent de geschiedenis van het bedrijf en je ziet welke groei ze doormaken. Je kent alle diensten en/of producten die het bedrijf levert en je kunt je daar goed op inleven. Ook heb je al even geïnformeerd naar de dresscode. Zo kom je niet in spijkerbroek op gesprek als je in een pantalon wordt verwacht.

2) Jij weet exact wat jouw nieuwe functie gaat inhouden

Vraag eens rond in je kennissenkring wie dezelfde functie beoefent of werkzaam is in een soortgelijk bedrijf. Zorg dat je weet wat er van jou verwacht gaat worden en bedenk hoe het zou zijn als jij in dat bedrijf aan het werk zou zijn.

3) Stel vragen
Over het bedrijf, over je functie. Schrijf al je vragen op en stel ze tijdens het gesprek, werkgevers vertellen graag over hun bedrijf en jij toont je oprechte interesse. Jullie hebben namelijk beide het doel om wijzer uit gesprek te komen.

4) Faith it untill you make it.
Genoeg mensen die zich tijdens een sollicitatiegesprek beter voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Werkgevers en recruiters zijn niet gek. Wees jezelf en vertrouw erop dat jij goed bent, zoals jij bent. Dat betekent dat jij op de hoogte bent van je sterke en je zwakke punten en daar open en transparant over bent.

5) Blijf ademen.
Een eerste sollicitatiegesprek is voor iedereen spannend. Haal een keer diep adem en besef dat een gezonde spanning erbij hoort. Enthousiasme hoort er ook bij en is ook goed, zolang je maar niet gaat ratelen. Denk aan je ademhaling en neem de tijd om te praten.

Succes met je sollicitatiegesprek.